Każdy smakosz herbaty doskonale wie, że znalezienie idealnego rodzaju tego napoju nie zawsze jest proste. Rynek oferuje różnorodne rozwiązania, przez co łatwo jest pogubić się w gąszczu różnorodnych rodzajów herbat! Jak wybrać aromatyczną i smaczną herbatę? Co jest ważne podczas zakupu?
Dobra herbata, czyli jaka?
Czym cechuje się dobra herbata? Przede wszystkim herbata powinna być świeża i dobrze przechowywana. Stawiajmy na produkty ze sprawdzonego źródła, najlepiej przebadane pod kątem zawartości pestycydów. Dobrym znakiem jest to, że sprzedawca wspiera uczciwy handel. Poza tym dobra herbata nie posiada w składzie żadnych zbędnych dodatków, sztucznych zapachów i aromatów. Jeżeli mamy wątpliwości przy wyborze, skorzystać warto z pomocy sprzedawcy w sklepie z herbatami. Taka osoba powinna doskonale znać się na asortymencie sklepu i oferować swoje doradztwo na każdym etapie zakupu! Gdy już znajdziemy idealny produkt dla siebie, z pewnością mile widziane są pyszne przekąski do herbaty, które przygotujemy samodzielnie w domu.
Różnorodne rodzaje herbat
Wszystkie herbaty pochodzą z krzewu o nazwie Camellia sinensis, jednak ich metody obróbki, smak i właściwości mogą być różne. Ogromny wpływ na walory danej herbaty ma stopień fermentacji. Wyróżniamy herbaty zielone, czarne, czerwone, niebieskie, białe i żółte. Jako smakosze takich naparów powinniśmy także wiedzieć, że usuwanie plam z herbaty nie jest trudne, przy czym warto znać kilka trików pozwalających na szybkie pozbycie się zabrudzenia. W tym celu posłużą nam niezawodne środki do prania o skutecznym działaniu.
Nie od dziś wiadomo, że smaczna i zdrowa herbata jest uwielbiana przez osoby w każdym wieku. Sięgamy po nią wtedy, gdy chcemy się zrelaksować, rozgrzać i zasmakować wyjątkowego naparu. Postawić można na następujące propozycje:
- Herbata czarna – często jest poddawana całkowitej fermentacji. Odznacza się ciemnym kolorem i cierpkim, wyrazistym smakiem. Co ciekawe, w takiej herbacie można odkryć nuty owocowe, miodowe i czekoladowe.
- Herbata biała – powstaje z młodych pączków i ma jasną barwę. Zachwyca łagodnym smakiem, w którym wyczuwalne są nutki owocowe i kwiatowe.
- Herbata zielona – wyróżnia się świeżym, delikatnym smakiem, w którym dominują nuty warzywne, owocowe i roślinne.
- Herbata czerwona – jest poddawana dodatkowej fermentacji i długiemu leżakowaniu. Zapewnia intensywny, ziemisty smak.
- Herbata niebieska – może przyjmować barwę jasnożółtą lub intensywnie pomarańczową. Zachwyca nas słodkawym, kremowym smakiem z nutami owoców, ziół, śmietanki i orzechów.
- Herbata żółta – jest przygotowywana z młodych pędów i pączków liści, przyjmując słomianożółty kolor. Ma niezwykle orzeźwiający i intensywny aromat oraz owocowo-słodki smak.
Co wybrać dla siebie? Wszystko zależy od tego, jakie mamy preferencje i jakie nuty smakowe najbardziej nam odpowiadają. Możemy przetestować różnorodne propozycje, tak aby znaleźć to, co będzie nam odpowiadać na co dzień.
Dodaj komentarz