Ochota na coś słodkiego? Niewielkim nakładem sił możesz wykonać przepyszne, słodkie dania, które są niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników, dzięki którym stworzysz pyszne naleśniki, gofry czy amerykańskie pancakes. Poniżej wyróżniamy kilka sprawdzonych przepisów na wyśmienite, apetyczne posiłki.

naleśniki
Zdjęcie autorstwa timolina na Freepik

Błyskawiczne naleśniki gotowe w 15 minut

Naleśniki to jedno z najsmaczniejszych, tradycyjnych dań podawanych na słodko. Mogą, co prawda, być serwowane także w wersji wytrawnej, szczególnie jeśli dodasz do nich warzywnego lub mięsnego farszu. W każdym przypadku podstawa do stworzenia naleśników będzie podobna. Aby przygotować kilka dużych sztuk potrzebujesz jedną szklankę mąki pszennej, dwa jajka, półtorej szklanki mleka 2%, szczyptę soli, nieco oleju do smażenia oraz cukier do dosładzania całości. Jak zabrać się za realizację tego przepisu?

  • Przygotuj pojemną miskę, w której wymieszasz mąkę, jaja oraz mleko – ciasto nie może być gęste.
  • Następnie dodaj nieco cukru (może być w formie cukru pudru lub słodzika) oraz soli.
  • Kolejnym krokiem jest rozgrzanie patelni – wlej odrobinę tłuszczu i przygotuj się do wylewania masy.
  • Za pomocą chochli wlej jedną miarkę wyrobionej masy, a następnie smaż naleśniki ok. 1 minuty na każdej ze stron.
  • Powtórz smażenie, aż do momentu zużycia całego ciasta.
  • Podawaj naleśniki ze słodkimi dodatkami – kandyzowanymi owocami, kremem czekoladowym, dżemem truskawkowym lub innymi powidłami.

Domowe gofry z owocowymi dodatkami

Gofry są uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Wielu osobom kojarzą się z wakacjami, ponieważ w wielu turystycznych miastach w Polsce są chętnie serwowane w punktach gastronomicznych. Jeśli posiadamy w domu gofrownicę, to w szybki sposób przywołamy letnie wspomnienia. Ciasto na gofry składa się z dwóch miarek (szklanek) mąki, dwóch jajek, dwóch niepełnych szklanek mleka, 10 gramów proszku do pieczenia oraz ekstraktów. Dla uzyskania lepszej konsystencji można użyć także masła oraz cukru waniliowego. Jak, krok po kroku, wypiec gofry?

  • Na początku wymieszaj produkty sypkie w misce.
  • Dodaj mleko, jaja, masło (najlepiej stopione, ale nieco ostudzone) oraz ekstrakt waniliowy.
  • Włącz gofrownicę i sprawdź w instrukcji, jakiej wielkości porcje ciasta można do niej dozować.
  • Stosuj się do zaleceń producenta przed rozpoczęciem smażenia – cały proces trwa najczęściej kilkanaście minut.
  • Tak upieczone gofry można podawać z wieloma, znakomitymi dodatkami – bitą śmietaną, nutellą, lodami, sosem czekoladowym, posypką cukrową.

Pancake, czyli amerykańskie naleśniki w 5 prostych krokach

Puszysta, grubsza niż w przypadku naleśników, struktura pancakes pozwala lepiej zaznać ich znakomitego smaku. Tajemnica ich wykonania tkwi w doborze odpowiednich składników i zastosowaniu syropu klonowego – tak, jak robi się to tradycyjnie w USA. To znakomity posiłek na śniadanie, deser czy poczęstunek dla gości. Do wykonania pancakes stosuje się podobne składniki, jak do przygotowania gofrów. Z dwoma różnicami – aby uzyskać puszysty efekt, dodaj ok. 3 gramów sody oczyszczonej oraz 35 gramów jogurtu naturalnego. Poniżej znajdziesz sposób przygotowania w pięciu etapach.

  • Połącz ze sobą wszystkie sypkie składniki.
  • W osobnym naczyniu przygotuj masę półpłynną łącząc jajka, roztopione masło oraz mleko.
  • Połącz wszystko ze sobą, a następnie mieszaj do uzyskania jednolitej masy (można użyć miksera).
  • Przygotuj patelnię z grubym dnem, aby wylana masa miała nieco wyższą strukturę, niż jest to w przypadku smażenia naleśników.
  • Smaż pancakes na rozgrzanym tłuszczu przez ok. pół minuty z każdej strony.
  • Słodkie naleśniki w stylu amerykańskim podawaj z syropem klonowym, owocami (np. pokrojonym bananem, malinami i truskawkami) lub innymi dodatkami.

Zarówno pancakes, naleśniki jak i gofry (choć te bezsprzecznie kojarzą się ze słodyczą) mogą być serwowane na różne sposoby. Najczęściej podaje się je na słodko, dekorując morelami, bananami, albo oblewając je aromatycznym sosem czekoladowym. Aby podbić słodki smak warto doprawić poszczególne posiłki solą – aby była mniej wyczuwalna, można zrobić to jeszcze na etapie przygotowywania masy do smażenia. Życzymy smacznego!

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *