Transport w branży spożywczej wymaga spełnienia specjalnych warunków dopasowanych do specyfiki produktów, gdzie często konieczna jest odpowiednia ochrona termiczna przesyłki. Popularne wypełniacze do paczek z tworzyw sztucznych stanowią zagrożenie dla środowiska, ponieważ nie ulegają biodegradacji, zanieczyszczają oceany i ekosystemy, a także przyczyniają się do zwiększenia ilości odpadów na wysypiskach. Na szczęście jest alternatywa – ekologiczne wkłady termiczne, wykonane z materiałów biodegradowalnych. Czy ekologiczne wkłady termiczne są skuteczne?

Papierowe wkłady termiczne do pakowania żywności

Eco pakowanie termiczne

Większość opakowań służących do zabezpieczenia przesyłek z produktami wrażliwymi termicznie wykonana jest z tworzyw sztucznych, co wiąże się z ogromną ilością odpadów. Na rynku pojawiła się jednak alternatywa, która jest znacznie bardziej przyjazna dla środowiskaWkłady chłodzące do paczek zapewniające odpowiednie warunki do transportu przesyłki to innowacja w transporcie żywności. Takie rozwiązanie składa się z dwóch elementów: 

  • Pierwszym z nich jest wyściółka RecyCold climaliner, która składa się z dwóch warstw papieru z recyklingu, pomiędzy którymi znajduje się pojedyncza lub podwójna warstwa papieru Geami o charakterystycznej strukturze plastra miodu. Taki papier, jako izolator termiczny jest w stanie zapobiec przewodzeniu ciepła, zatrzymując powietrze wewnątrz paczki i utrzymując prawidłową temperaturę wewnątrz przesyłki nawet do 48 godzin. 
  • Drugim elementem ekologicznego systemu pakowania termicznego żywności i kosmetyków są papierowe wkłady chłodzące RecyCold CoolPacks, wypełnione w stu procentach biodegradowalnym żelem chłodzącym. Co więcej, są one wielokrotnego użytku, dzięki czemu dodatkowo ogranicza się ilość odpadów

Wkłady chłodzące, w zależności od wariantu mogą utrzymać temperaturę od 2 do 8 stopni lub od -5 do -2 stopni Celsjusza. Pozwalają one utrzymać optymalne warunki termiczne wewnątrz paczki aż do 10 godzin. Dodatkową zaletą tego rozwiązania jest nawet do 70% szybszy czas zamrażania w porównaniu do konwencjonalnych metod pakowania, co zmniejsza koszty przedsiębiorstwa.

Ekologiczne wkłady termiczne – ochrona środowiska w parze z efektywnością 

Użycie pojedynczego wkładu RecyCold znacząco przewyższa tradycyjne metody, takie jak zwykłe plastikowe torby, podnosząc efektywność ochrony termicznej o 100%. Dodatkowo, zastosowanie papieru pakowego do żywności jako wyściółki w torbie transportowej może jeszcze bardziej zwiększyć tę efektywność. Papier do wypełniania paczek, dzięki swoim właściwościom izolacyjnym, stanowi dodatkową barierę termiczną, która współpracuje z wkładem RecyCold, tworząc system ochrony termicznej o wyższej skuteczności. W rezultacie, połączenie pojedynczego wkładu chłodzącego z papierową wyściółką może zapewnić nawet 233% wyższą efektywność w porównaniu do standardowych rozwiązań.

Gdzie sprawdzi się ekologiczne pakowanie termiczne?

Większość osób kojarzy system termicznego pakowania produktów wyłącznie z wysyłką kurierską. Co istotne – rozwiązanie to sprawdzi się nie tylko dla przesyłek e-commerce. Pakowanie termiczne jest świetnym zabezpieczeniem dla schłodzonych produktów spożywczych dostarczanych do klienta tego samego dnia, w papierowych torbach, a także w przypadku zamówień na wynos dla klientów gastronomii. 

Ekologiczne wkłady termiczne to nie tylko skuteczne termoizolacja przesyłek,  ale również korzystne rozwiązanie z punktu widzenia ekologii. Papier pakowy jest materiałem biodegradowalnym i przyjaznym dla środowiska, co stanowi dodatkowy atut w kontekście rosnącej świadomości ekologicznej i potrzeby zmniejszania ilości odpadów plastikowych. Wykorzystanie takich rozwiązań w branży transportu żywności może więc przyczynić się do zwiększenia efektywności ochrony termicznej, jednocześnie wspierając zrównoważony rozwój i ochronę środowiska.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *